Hatékony penészölés

Képernyőfotó 2014-07-31 - 15.13.16Nagyon érdekes cikket találtam egy újságban. Azt javasolta, hogy tegyük a frissen sül, persze nem meleg kenyeret is a hűtőbe. Én úgy nőttem fel, hogy simán megettük a két vagy háromnapos pékárut is. Ha száraz volt, akkor újramelegítettük vagy felhasználtuk bundás kenyérnek és melegszendvicsnek. Ez a cikk azonban azt tudatta velem, hogy a kenyérben már másnap újraéledhetnek a lisztben lévő penészgombák. Ezzel aztán kezdetét veszi a folyamat, mely az aflatoxin létrejöttéért felelős. Ez a szennyeződés akár rákos megbetegedésekhez is vezethet az évek múlásával. A falon megtelepedett fekete penész veszélyeire már gyerekkorunkban felhívták a figyelmet, mostantól azonban az élelmiszerekben lévő penészgombákra is figyelni fogok. A penészölő falfesték megvéd a dohos és egészségtelen levegőjű lakás létrejöttétől, a hűtő pedig jelentősen lassítja a kenyérben lévő penészgombák spóráinak szaporodását. Mindig tanul az ember valamit, és jó, ha megfogadja a tanácsokat, így megelőzheti a komolyabb problémák kialakulását.

This entry was posted in penészölés and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply